Tarhaomenapuu Pirja TTA-107

Malus domestica

Aikainen, satoisa kesäomenalajike.

Heimo
Rosaceae

Kuvaus
Runsassatoinen kesäomena (Malus domestica) ‘Pirja’ tulee aikaisin satoikään, sillä ensimmäiset hedelmät saadaan parin vuoden kuluttua istutuksesta. Omenat tulevat korjuukypsiksi usein jo heinä-elokuun vaihteessa, ja ne säilyvät 10-15 päivää. Maku on miellyttävä ja miedosti arominen. Pienet tai keskikokoiset hedelmät ovat jonkin verran suuremmat kuin Huvitus-lajikkeella. Omena on pyöreä tai litteänpyöreä, silmä on suljettu ja silmäkuoppa matala. Kanta on enintään 2,5 senttimetriä pitkä ja kantakuoppa matala. Kuori on sileä ja kiinteä. Keltainen pohjaväri voi peittyä kokonaan punaviiruisen peiteväriin. Rapeassa kellertävässä mallossa näkyy joskus punaisia viiruja. Puu on hillittykasvuinen, ja kasvu suuntautuu sivuille.

Historia
‘Pirja’ on jalostettu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa Piikkiössä. Se on peräisin risteytyksestä, jossa ‘Huvitus’ on pölytetty Melba-lajikkeen siitepölyllä.

Käyttö
‘Pirja’ sopii aikaisuutensa, varhaisen satoikänsä ja vähäisen tilantarpeen takia erityisen hyvin kotipuutarhoihin, mutta sillä on paikkansa myös kaupallisessa viljelyssä satokauden ensimmäisenä omenana. Hedelmien kuljetuskestävyys on hyvä, ja ne soveltuvat hyvin tuorekäyttöön.

Terveys
‘Pirja’ voi saastua omenarupeen (Venturia).

Korkeusluokka
5 m

Korkeus
4-6 m

Kukan väri
valkoinen

Sadon kypsymisajankohta
Sato kypsyy elokuun puolivälissä

Hedelmät
Mietoaromiset, raikkaat, pienehköt, keltapohjaiset punaviiruiset omenat

Lehdet
Hillittykasvuinen

Erityisominaisuus
Satoa voi saada jo parin vuoden kuluttua istutuksesta

Menestymisvyöhyke
I-VI

Käyttötarkoitus
Hedelmäpuut

<< Palaa listaukseen