Istutuskauden kulta-aika on nyt!

Taimistojen kasvivalikoima on parhaimmillaan syksyllä, kun uusi taimisato valmistuu. Kuva: Taimistoviljelijät ry:n kuvapankki

Tervetuloa puutarhan juhlakauteen! Syystaimijuhla on juuri käynnistynyt. Syyskuun alkua vietetään puutarha-alalla juhlistamalla syksyn taimi-istutuksia.

Kun kesä alkaa hiljalleen vetäytyä, syksy avaa upean mahdollisuuden istuttaa ja uudistaa puutarhaa. Monet unohtavat, että syksy on erinomainen aika istuttaa monivuotisia kasveja. Suurimman osan monivuotisista kasvilajeista voi istuttaa niin pitkään kuin maa on sulana. Etelä- ja Keski-Suomessa syysistutukset ehtivät juurtua ennen talven tuloa, ja Pohjois-Suomessa juurtuminen alkaa syksyllä ja jatkuu keväällä. Samalla hyödynnetään kevätkosteus parhaiten!

Tuore taimisato myynnissä – hanki uutuudet nyt!

Parhaillaan valmistuu taimistoilla uusi ja tuore kotimainen taimisato. Uutuudet loppuvat usein kevään sesongissa nopeasti, miksi siis et hankkisi niitä nyt, kun monivuotisten puiden, pensaiden, köynnösten ja perennojen valikoima on runsaimmillaan ja näyttävimmillään.

Syksyllä myynnissä olevista kasveista suuri osa on kotimaista tuotantoa. Keväällä muun muassa monet näyttävästi kukassa olevat perennat ovat tuontitavaraa, sillä kotimaiset taimet eivät ole ehtineet vielä kehittymään parhaimpaan kasvuun ja kukintaan. Kotimaisessa tuotannossa on tarjolla myös sellaisia paikallisia kasvikantoja ja -lajikkeita, joita ei ole saatavilla muualla.

Syysistutus on myös ekoteko!

Syysistutukset ovat myös kestävän kehityksen näkökulmasta hyvä vaihtoehto. Kun taimet päätyvät syksyllä taimistoilta suoraan – tai puutarhamyymälän kautta – kotipihojen ja puistojen istutukseen, jää välistä pois taimien säilytys talven yli kylmävarastoissa tai muut niiden talvisäilytykseen liittyvät työvaiheet. Samalla säästetään energiaa ja ylimääräisiä työvaiheita taimistoilla.

Syysistutuksia ei myöskään ole tarpeen kastella yhtä paljon kuin keväällä tai kesällä tehtäviä istutuksia, sillä syyssateet ja viilenevät kosteat yöt hoitavat kasvien vedentarpeen luonnollisesti. Samalla ammatti- ja kotipuutarhurien vesilasku ja työtaakka pienenevät.

Syystaimijuhlaa vietetään 1.-10.9.2023

Sukella mukaan Syystaimijuhlan tunnelmaan ja löydä omat suosikkisi syksyn kasvitarjonnasta! Tämän vuoden teemana on hyötykasvit. Puutarhamyymälöissä onkin runsaasti erilaisia hyötyviljelyyn liittyviä teematapahtumia, jotka inspiroivat oman puutarhan suunnitelmissa.

Lisätietoja Syystaimijuhlasta: Tapahtumakalenteri ja verkkosivu.