Trendikasvit 2023

9.2.2023

Suomalaiset viher- ja puutarha-alan järjestöt Taimistoviljelijät ry (TVY), Suomen Puutarhakauppiaat ry (SPK) ja Maisemasuunnittelijat ry (MAS) ovat valinneet vuoden trendikasvit 2023.

Trendikasvien valinnalla halutaan nostaa esiin kuluttajille mielenkiintoisia ja terveitä kasveja, joita on myös hyvin saatavilla kotimaisilta taimitarhoilta ja puutarhamyymälöistä. 

Trendikasveiksi valitaan kasveja, jotka 

  • menestyvät hyvin suomalaisissa olosuhteissa. Valikoimassa on myös pohjoisiin olosuhteisiin sopivia kasveja ja lajikkeita.
  • ovat ulkoasultaan edustavia
  • eivät ole taudeille ja tuholaisille alttiita
  • ovat kotipuutarhoissa helppohoitoisia ja käyttökelpoisia koristekasveina sekä hyötykasveina
  • kuuluvat kotimaisten taimistojen valikoimiin ja joista on olemassa hyviä suomalaisia lisäyslähteitä.

Vuoden 2023 trendikasvit 

PUUT: Pihlajat kotipihan pyhät puut
Pihlajat ovat sitkeytensä ja vaatimattomuutensa vuoksi pitäneet pintansa aikojen saatossa vuosikymmenten ja satojen kuluessa. Pihlajan lukuisten lajien ja lajikkeiden joukossa on eri kokoisia ja muotoisia puita ja pensaita, joista löytyy loistavia vaihtoehtoja yhtä hyvin katupuiksi, laajojen viheralueiden puustoksi ja eri kokoisten pihojen, terassien ja parvekkeiden iloksi.

Pihlaja tarjoaa ihailtavaa ja makuelämyksiä ympäri vuoden. Keväällä sen aromikkaat silmut ilahduttavat mantelisella maullaan. Alkukesästä avautuvat voimakastuoksuiset kukat houkuttelevat lukuisat määrät pölyttäjiä. Oksisto tarjoaa pesäpaikkoja linnuille, ja loppukesällä kypsyvät C-vitamiinipitoiset punaiset, keltaiset tai valkoiset marjat lintujen ja meidän iloksemme. Talvellakin tummat mutkaiset oksat ja marjatertut luovat kauniin kontrastin valkoisessa maisemassa. 

Tavallisesta kotipihlajasta jalostetun makeapihlajan marjat ovat makeampia ja yhtä C-vitamiinipitoisia kuin hillat. Muita kokeilemisen arvoisia pihlajalajeja ovat muun muassa helmipihlaja, keltamarjapihlaja ja tuurenpihlaja.

PENSAAT: Kotimaiset puistoatsaleat – värikästä kukkarunsautta alkukesään
Puistoatsaleat ovat mainettaan helppohoitoisempia, kesävihantia, alkukesästä kukkivia pensaita.

Kesän korvalla näyttävästi kukkiva kasviryhmä tarjoaa eksotiikkaa, kun keijumaisen kevyet ja hehkuvat kukat puhkeavat puisiin varsiin ennen lehtiä. Erilaisia lajeja yhdistämällä samaan istutusryhmään voi nauttia värien hehkusta pidempään pienempikukkaisten lajien kukkiessa isompikukkaisia aikaisemmin.

Upea kukinta palkitsee, kunhan kasvi on istutettu suotuisaan kasvupaikkaan. Atsaleat menestyvätkin parhaiten osana istutusryhmää, jossa viereiset kasvit suojaavat tuulelta ja auringolta. Atsalean voi istuttaa aurinkoiseen ja kivikkoiseenkin kasvupaikkaan tai metsäpuutarhan puolivarjoon.

Uusia kotimaisia puistoatsalealajikkeita ovat muun muassa ’Adalmiina’, ’Illuusia’, ’Onnimanni’ ja ’Tarleena’. Nämä ovat saaneet myös suomalaisen valiotaimen eli FinE ®- merkin.

KÖYNNÖKSET: Villiviinit – puutarhan luottoköynnökset
Villiviini tarjoaa upean hehkuvan syysvärinsä ohessa myös monia mahdollisuuksia tuoda kasvillisuutta paikkoihin, johon muuten sitä ei voi istuttaa, kuten muureihin, aitoihin, pylväisiin ja seinäpintoihin. Rehevänä ja voimakaskasvuisena se peittää nopeasti laajoja alueita.

Syksyn upeimpia seinämiä syntyy juuri aurinkoisilla paikoilla kasvavista villiviineistä. Seinustaa peittävä villiviini tarjoaa levähdys- ja ruokailupaikkoja linnuille. Samalla se suojaa rakennuksen seinää sateelta ja paahteelta. 

Hyväksi havaitut lajit ovat imukärhivilliviini ja säleikkövilliviini.

PERENNAT: Herkät kurjenpolvet ja loppukesän loistavat asterit
Asterit ovat oikea valinta, kun haluaa pihalleen vielä loppukesästä väriä ja perhosvieraita. Päiväperhosten suosiossa ovat siniset ja violetit värit. Astereiden parista löytyy värikirjoa sekä eri korkuisia lajeja, jotka kukkivat elokuulta ensimmäisin pakkasiin saakka.

Kurjenpolvien laajasta suvusta löytyy lajeja ja lajikkeita maanpeitteiksi sekä kasveja aurinkoisiin ja varjoisiin perennaistutuksiin.  Viikkoja kukkivien sirojen kurjenpolvien värit vaihtelevat sinisestä, lilanpunaiseen ja valkoiseen. Liuskaiset lehdet ovat useimmilla kurjenpolvilla ruska-aikaan myös kauniin punaiset. Kurjenpolvet muodostavat melko nopeasti peittäviä kasvustoja. Herkät kurjenpolvet ovat kauniita kasviryhmissä. Matalakasvuiset lajit sopivat hyvin reunuskasveiksi.

Näyttäviä asterilajeja ja -lajikkeita ovat muun muassa reunusasterit ‘Saarenmaa’ ja ‘Seija’ sekä syysasteri ‘Herttoniemi’.  Kaikilla on suomalainen valiotaimi eli FinE ®-merkki. Kurjenpolvien kokeilun voi aloittaa vaikka peittokurjenpolvesta, verikurjenpolvesta ‘Hempukka’ ja tuoksukurjenpolvesta.

HYÖTYKASVIT: Maukkaat ja terveelliset herukat
Terveellisten herukoiden eli viinimarjojen hyödyistä ei tarvitse kiistellä. Nämä perinteiset puutarhakasvimme ansaitsevat huomiomme. Keväällä lehtien puhjetessa pensaisiin voi jo tuntea marjamehun maun tai piiraan tuoksun. Herukoiden vitamiinit ja flavonoidit pitävät meistä huolta, kun me pidämme huolta näistä kasveista.

Nykyiset herukkalajikkeet on jalostettu pystykasvuisemmiksi, maukkaammiksi ja runsassatoisemmiksi sekä selviytymään entistä paremmin Suomen kasvuolosuhteissa. Herukoista on myös yhä useampia rungollisia lajikkeita saatavana. Uusia lajikkeita ovat muun muassa suomalaisen valiotaimen eli FinE ®-merkin saaneet punaherukka ’Punahilkka’, viherherukat ’Venny’ ja ’ Vilma’ sekä mustaherukat ’Marski’ ja ’Mikael’.

Tietoa Suomessa tuotetuista monivuotisista kasveista Suomalainentaimi.fi-sivustolta.
Tietoa FinE-merkistä FinE-sivuilta.